I alt har det stått syv minnesmerker over Karl XIIs død på Fredriksten festning
I alt har det stått syv minnesmerker over Karl XIIs død på Fredriksten festning

Gjenskaper tapte monumenter

Dag Håvard Hyttnes, Adrian Næss Monsen, Jonas Staveli, Sondre Engen og Martin Gunnersen fra Bachelorstudium i ingeniørfag – data på høgskolen, har valgt en annerledes bacheloroppgave. Med veiledning fra IFE (Institutt for energiteknikk) og Østfoldmuseene, skal studentene gjenskape de tapte monumentene etter Karl XIIs død på Fredriksten festning.

Dagens store steinbauta er nemlig ikke det eneste monumentet som har vært reist for å minnes Karl XIIs død i 1718. I alt har det faktisk stått syv slike monumenter på Fredriksten festning. Dagens monument er fra 1938, og ble reist av nordmenn og svensker i felleskap. Av de seks andre monumentene finnes det i dag rester av fire av dem. Monumentene har alle hver sin historie å fortelle. Et monument ble offer for grådige turister, et annet ble smeltet om av tyskerne. Noen ble reist under dansketiden, andre under unionen med Sverige. De syv monumentene blir derfor en god innfallsvinkel til festningens historie etter 1718.

Teknikken som skal brukes er såkalt Augmented reality (AR) eller Utvidet Virkelighet på norsk, Utvidet virkelighet er som en bro mellom den fysiske og virtuelle verdenen. Ved å bruke et Google Tango nettbrett vil publikum kunne bevege seg rundt 3D modeller av tidligere og eksisterende monumenter ved Fredriksten festning når man befinner seg ved monumentet. Nettbrettet plasserer altså de tapte monumentene tilbake i landskapet. Utvidet Virkelighet er et interessant verktøy for å hjelpe besøkende til å gjøre en aktiv visuell museumsopplevelse og for å identifisere relevante fakta, samt å se på kunstverk i en ny innsikt.

Prosjektet, som er et samarbeid mellom Høgskolen i Østfold, IFE (Institutt for energiteknikk) og Østfoldmuseene, muliggjør en synliggjøring av historien, historiesyn og en samfunnsutvikling som det har vært vanskelig å finne andre former for ved festningen tidligere. For Østfoldmuseene er det viktig å være aktør og samarbeidspartner innen forskning, testing av ny teknologi, formidling og utvikling mot høyskolemiljøet i Østfold. Østfoldmuseene har tidligere hatt flere suksessfulle samarbeidsprosjekter med Høyskolen i Østfold med bla Borgcraft, der middelalderbyen Borg ble gjenskapt i dataspillet Minecraft.

Studentene søker nå prøvekaniner til å teste ut prosjektet.
Klikk her for å melde deg som prøvekanin!