Julekort med blomster og dikt
Julekort fra 1893. Foto Mona Beate B. Vattekar - Lisens: Creative Commons License

Glædelig jul!

Nå nærmer det seg 1. advent og vi går inn i en av de travleste månedene i året. Det er tid for julehandling, julemarked, julekonsert, julebord og ikke minst julekort.

Det første julekortet vi kjenner i Norge er fra 1870 og var tegnet i utlandet. I 1883 så det det første norskproduserte julekortet dagens lys Det var tegnet av kunstmaleren Wilhelm Larsen, og viste en nisse som kastet snøball. I 1890-årene gjorde ny trykketeknikk det mulig å masseprodusere kort for en billig penge, og skikken med å sende julekort nærmest eksploderte. Motivene har forandret seg gjennom tiden, men fortsatt er nissen og juleskikker på landet det mest dominerende motivet. Et av de meste brukte julekortmotivene gjennom tidene har vært en tegning av Adolph Tidemands maleri «Norsk juleskikk» fra 1846. Det viser et typisk landlig motiv med masse folk samlet rundt et stabbur og som er i ferd med å forberede julen og henge opp julenek.

I Borgarsyssel Museums samlinger har vi flere gamle julekort fra slutten av 1800-tallet (BrM.00652). De kom inn til museet i 1953, og ble gitt av Inga Kristiansen i Sarpsborg. Tre av kortene er hjemmelagde, hvorav to består av broderi på tekstil. Et annet kort er laget av papp med et pålimt glansbilde av en engel. Det siste kortet er av den masseproduserte typen. Det er datert 1893, og har et trykt blomstermotiv og dikt.

Under Borgarsyssel Museums julearrangement kommende søndag, 3. desember, blir det mulighet for å se disse kortene utstilt.

Kilde:

Primus gjenstandsdatabase

Sivertsen, Birger: Norsk jul