Ingeniøraléen i Borregaardsveien. Flyfoto fra Widerø i 1962. Sarpsborg kommunes fotoarkiv
Ingeniøraléen i Borregaardsveien. Flyfoto fra Widerø i 1962. Sarpsborg kommunes fotoarkiv

Historien om Borregaardsveien 5

Mursteinvillaen i Borregaardsveien 5 var en del av den staselige ingeniør-alléen midt i mellom Borregaard og Borgarsyssel museum. Bildet ovenfor fra 1962 viser funksjonærgaten med Borregaardsveien (f.v.) 8, 7, 6 og 5. Her bodde fabrikkens funksjonærer i staselige bygg med utsikt utover fabrikkområdet.

Borregaard fabrikker har en lang historie og dype røtter i Sarpsborgsamfunnet, og har siden The Kellner Partington Paper Pulp Company Ltd tok over i 1889 vært byens hjørnestensbedrift. Fabrikken tok ansvar for sine ansatte. Bedriften organiserte skole og fattigvesen, og allerede fra midten av 1800-tallet ble de to arbeiderbrakkene St.Olavs Vold og Tarris bygd.

På begynnelsen av 1900-tallet ble flere funksjonærboliger oppført av The Kellner-Partington Paper Pulp Co. Ltd i Borregårdsveien. Etter at fabrikken kom i norske hender i 1918 fortsatte den gode trenden med boligbygging for de ansatte. Det nye selskapet ønsket å knytte arbeidere og funksjonærer til stedet ved å skaffe dem egne boliger. I 1907 ble Borregårdsveien 8 oppført og i 1910 ble Borregårdsveien 5 bygd etter samme mal som nr.8. Både utforming og materialbruk var sterkt påvirket av den tids engelske mursteinsarkitektur og var unike i Sarpsborg sentrums villabebyggelse. I 1920-årene ble det bygd ytterligere to ingeniørboliger, Borregårdsveien 6 og 3.

Borregårdsveien 5 er bygd i murstein og i typisk engelsk stil. Bygget hadde flere ildsteder og egen kjøkkeninngang. Huset ble opprinnelig bygd som ingeniørbolig for funksjonærene på Borregaard. I 1927, i forbindelse med oppføring av en verandastue i tilknytning til bygget, ble det funnet et tømret laftekar som er blitt tolket som fundamentet til et porttårn fra middelalderen. I tillegg fant de restene etter et gateløp. I dette området, på tomten til Borregårdsveien 5, antar man at den vestre porten gjennom Olavsvollen og inn til middelalderbyen Borg har gått – kanskje er dette restene etter et av porttårnene.

Ruinparken på Borgarsyssel Museum med Borregaardsveien 5 i bakgrunnen. Foto: Fotograf ukjent/Østfold fylkes billedarkiv

Ruinparken på Borgarsyssel Museum med Borregaardsveien 5 i bakgrunnen. (Foto: Fotograf ukjent/Østfold fylkes billedarkiv)

I 1973 ble Borregårdsveien 5 overdratt til Borgarsyssel Museum og skulle fungere som bolig for fylkeskonservatoren. Fylkeskonservator Johannes Sivesind bodde her frem til 1986. Bygget har på grunn av dens funksjon som bolig aldri inngått i museets formidling eller som utstillingsrom, men har i senere tid fungert dels som utleiebolig og dels som lager. Leiligheten i 2. etasje var konservatorbolig frem til 1999. Siste leieboer flyttet ut i 2013, og huset ble tømt i 2015 på grunn av store råte- og muggsoppskader.

En av hovedgrunnene til at man ønsket å ta vare på Borregårdsveien 5 var at den er det siste gjenværende eksempelet på den engelske innflytelsen i villabebyggelsen, som har vært så viktig for Sarpsborg. Bygningen er imidlertid, grunnet manglende vedlikehold gjennom mange år, i dårlig forfatning.

Etter mange år med drøftelser, undersøkelser og behandling av denne bygningens fremtid, er det nå oppnådd enighet mellom eierstyret for stiftelsen Borgarsyssel Museum og styret for stiftelsen Østfoldmuseene om at bygningen skal rives. Østfoldmuseene går derfor nå i gang med en søknadsprosess mot Sarpsborg kommune og Riksantikvaren for å få på plass de nødvendige tillatelsene. Partene håper å komme i gang med arbeidet raskt, slik at rivingen vil være gjennomført før sommeren.

De viktige historiene rundt Borregårdsamfunnet, fra både ledelsesnivå og ned til «gutta på gulvet», er noe museet i årene fremover vil legge særledes stor vekt på, og alle bygningene ved museet som forteller om industri og arbeidsliv vil derfor leve videre gjennom vår formidling.

Nedenfor finner du linker til flere bilder fra ingeniør-alléen i Borregaardsveien:

Fra Sarpsborg kommunes fotoarkiv:

Ingeniørboligen: http://bildearkiv.sarpsborg.com/foto/0-3_411.jpg

Flyfoto fra Widerøe over området: http://websok.mikromarc.no/Mikromarc3/sarpsborg-fb/detail.aspx?Unit=34142&db=sarpsborg-fb&Id=126599&SW=Borregaardsveien&SC=EM&LB=TI&MT=0&SU=&DG=0&ST=Normal&Browse=1&P=1

Fra Østfold fylkes billedarkiv:

Ruinparken med ingeniørboligen i bakgrunnen: https://digitaltmuseum.no/011015103210/sarpsborg-ruinparken?i=0&aq=text%3A%22borregaardsveien%22+owner%3A%22OST-FB%22