Å smi mens jernet er varmt

«Å smi mens jernet er varmt» er et uttrykk vi alle har hørt. Uttrykket tar utgangspunkt i smedens arbeid, og det at en smed må smi mens jernet er rødglødende. I overført betydning brukes dette om en situasjon der man er nødt til å gjøre noe mens det enda er muligheter for å få det gjort. Et tilsvarende uttrykk er «å kjenne sin besøkelsestid».

Borgarsyssel Museum har tatt begge disse uttrykkene på alvor, når vi nå har engasjert smed Håvard Bergland fra Hamar til å lage nye låser til de husene som har antikvariske låser. Vi begynte i vår med Husmannsstua, og nå er den nye låsen på plass! Nøkkel og lås er nøyaktig kopiert, og låsen er oljebrent utvendig. Oljebrenning var tidligere en vanlig måte å behandle låser på, og det betyr at det er smurt linolje på det varme stålet for å danne en korrosjonshinne.

Smedfaget er et gammelt fag med røtter tilbake til bronsealderen. I perioden 1500- 1800 nådde smedyrket et høydepunkt, og smedhåndverket var blant yrkene som hadde flest utøvere, både på landsbygda og i byene.  Smedfaget er pr. 2016 med på Utdanningsdirektoratets liste over små og verneverdige håndverksfag. Dette innebærer blant annet at bedrifter innen faget mottar utvidet støtte fra fylkeskommunen når de tar inn nye lærlinger. I dag det to videregående skoler som tilbyr utdanning i smedfaget (Vg2 smed), og det er Odda vidaregåande skule og Hjerleid skole og håndverkssenter på Dovre.