Rød Herregård med utstikt ttil fjorden. Foto: Jørn Bøhmer Olsen, web
Rød Herregård med utstikt ttil fjorden. Foto: Jørn Bøhmer Olsen, web

Rød Herregård

Rød Herregård fasade

Rød Herregård fasade, foto: Jørn Bohmer

Herskapelige Rød er en helt unik opplevelse både ute og inne. Herregården er mer populær enn noen gang, mye takket være Toppen Bechs program. Det som er så umåtelig spesielt, er at vi befinner oss i et hjem – der tiden har stått stille i mer enn 50 år.

Rød er like spennende for liten som stor; her finner du ekte løveteppe, kjente kunstnere som Hans Gude, kongelige soverom og kården til selveste Tordenskiold. Og mye mer. Du kan fordype deg om huset, parken eller rosehagen under. Parken er åpen hele året. Grupper på forespørsel fra ca. 20.april og ut oktober. Kontakt Halden historiske Samlinger på telefon 69 17 80 30.

Interiør på Rød Herregård. Foto: reklameriet.no

Interiør på Rød Herregård. Foto: reklameriet.no

Huset på Rød – herskaplig rett og slett

Rød Herregård er noe utover et vanlig museum. Dette praktfulle stedet har en 300 år gammel historie og du kan se interiørene som da Rød var bebodd, med stilmøbler, kunst, jakttrofèer og en av landets største våpensamlinger. Huset rommer stue på stue, bibliotek, ballsal og mange andre rom. Her kan du se alt slik det var, fra biljardbordet i biblioteket, hammerklaveret som har fungert ved mang en huskonsert og kunst på veggene signert av bl.a. Askevold og Erik Wærenskiold. For ikke å snakke om løvefellen, alle de utstoppede dyrene, Herrebøfajanse eller lysekronene som kan ta pusten fra enhver. Her er det en eventyrverden som har stått stille – i over 50 år.

Et hus fylt av kjøpmenn, politikere, kunstnere og gründere

Gården Rød ble ryddet på 1500-tallet. Den gang var det et ganske beskjedent gårdsbruk. Først 1733 ble det fart i sakene da familien Tank kom på banen og ikke minst 100 år senere da familien Anker gjorde entré. Felles for begge familiene var at de hadde politiske verv på høyt nivå, utdannelse og var med på å starte mang en bedrift og flere institusjoner. Stikkord er; statsrådverv, adelsbrev, trelasthandel, sukkerraffinaderi, jernverk, gruvedrift, opprettelse av Universitetet i Oslo, Saugbrugsforeningen, Norges første folkehøyskole, Halden Sparebank og Østfold Skogselskap. Dette er faktisk ikke alt, men som man forstår vanket de i de høyere sosiale lag og levde deretter. Familieøkonomien vekslet veldig opp gjennom årene, fra kjempeinntekter til tunge perioder, bl.a. rammet den økonomiske krisen i 1920- og 30 årene familiens virksomheter med hård hånd.

Interiør på Rød Herregård. Foto: reklameriet.no

Interiør på Rød Herregård. Foto: reklameriet.no

Middagservise til 80 personer og egne kongeværelser

Spisestuen er et imponerende skue og du ser den dekket til fest. Middagsservicet er kinesiskinspirert og man kan dekke 80 kuverter av dette. De høystettede krystallglassene, i beste biedemeyerstil, er innkjøpt på 1850-tallet. Sølvtøyet er gedigent og tungt. Det er også gravert med det adelige monogrammet til familien Anker, som seg hør og bør. Pass også på å kikke inn i kongeværelsene når du er på Rød. Her har både prins Christian August, kong Carl Johan, dronning Maud og kong Haakon VII overnattet. I korte senger visstnok, men til gjengjeld hadde de vaskevannsfat i sølv.

I hallen på Rød Herregård står en stor utstoppet slagbjørn. Foto: reklameriet.no

I hallen på Rød Herregård står en stor utstoppet slagbjørn. Foto: reklameriet.no

En av Norges største bjørner

Hallen er et eventyr for seg, spesielt for barna. Her kan de se en utstoppet, stor slagbjørn og gutten som ble skutt (av egen vilje) for å redde sin herre, admiral Cort Adeler. Få også guiden til å fortelle historien om den tamme bjørnehvalpen dere ser her og ikke minst peke ut selveste Tordenskiolds kårde som henger på veggen.

Parkanlegg i særklasse

Hagen på Rød strekker seg helt ned til sjøen. Layout: reklameriet.no

Hagen på Rød strekker seg helt ned til sjøen. Layout: reklameriet.no

Parken på Rød Herregård er over 300 år gammel. Den har vært bygd om flere ganger, og inneholder mange spennede elementer som bjørnegrotte, eremitthytte og paviljong. For den romantiske anbefales en vandring i den eldgamle lindetunnellen, dette er stedet for svermeri! Fra 1850 var haveroser en viktig del av haveanlegget på Rød. Selv om haven er betydelig forenklet i nyere tid, finner du ca. 30 ulike haveroser. Rosene finner du inntil hovedbygningens sydvegg og langs aksen ned mot havepaviljongen.

Drivhus og eget gartneri

Rundt 1900 ble det bygget eget gartneri på Rød da behovet for plantevekster var betydelig. Drivhusfløyen ligger vestover, i forlengelsen av havesalongen. Bygningen som ligger der i dag er fra 1992 og er kontorer for museumsinstitusjonen. Utvendig sett er den en kopi av den originale bygningen. Samtidig ble også gartnerboligen restaurert.

Stor have med engelsk jord

Hagen på Rød består av mange spennende elementer. Foto: reklameriet.no

Hagen på Rød består av mange spennende elementer. Foto: reklameriet.no

Haven på Rød strekker seg helt ned mot sjøen. Den er parkmessig anlagt og svært fruktbar. Jorden er hentet i fra England – da den ble brukt som ballast i seilskutene. Anleggets akse ender i den åttekantede paviljongen som er fra 1756. Helt nederst i nøttealléen finner du et kanonbatteri som ble flittig brukt. Eremitthytten er et morsomt innslag. Dette var stor havemote for 200 år siden. Når man åpnet døren sørget et innviklet trådarrangement for at en trefigur i munkekutte reiste seg og bukket.

Fest og tallrike gjester

Barokkhaven ble utviklet til en engelsk landskapshave under statsråd Tanks tid. En av de store festdagene på hans tid var Sankthansaften. Da samlet han mange mennesker på Floraplassen syd for Kongefløyen. Rett ved fantes det et tempel med statuer av Olympens 12 guder. Klokken ti om aftenen dro hele selskapet med vert og vertinne i spissen – statsråden i spennesko, hvite strømper og hvite benklær i silke – i prosesjon til Rødsberget med et par fiolinspillere foran. Der ble det folkefest med dans og bål av tjæretønner. Det har utspunnet seg mye under de store ekene på Rød. Historiene er utallige med tanke på store og små selskaper opp gjennom årene. Her har konger og dronninger funnet sin rekreasjon, men la oss ikke glemme Haldens egen befolkning i senere tid.

De hageinteresserte eierne av Rød Herregård sørget for at haveroser ble en viktig del av prydanlegget fra 1850. I dag kan vi nyte ca. 30 forskjellige buskroser. Foto: reklmaeriet.no

De hageinteresserte eierne av Rød Herregård sørget for at haveroser ble en viktig del av prydanlegget fra 1850. Foto: reklmaeriet.no

Gamle haveroser

Allerede på 1600-tallet omtaler våre eldste kilder en renessansepreget have samt fiskedammer på Rød Herregård. De haveinteresserte eierne sørget for at haveroser ble en viktig del av prydanlegget fra 1850. I dag kan vi nyte ca. 30 forskjellige buskroser.

Et felles uttrykk

Gamle haveroser er rosegrupper og sorter som er oppstått eller foredlet frem til 1950. Arven av gamle haveroser går mange tusen år tilbake i tid. Rosegrupper og varinater ble spredt med romerne, korstogene, klosterkulturen og renessansen frem til 1600-1700 tallet. Mellom 1700 og 1900 var det en omfattende foredling av roser. Resultatet ble nesten 6000 sorter buskroser bare i Europa. I slutten av samme periode ble de gamle engangsblomstrende buskrosene utkonkurrert av gjenblomstrende remontantroser og tehybrider. Deretter kom moderne parkroser og polyantharoser frem til 1950. Mang en duftende, storblomstrende gammel buskrose gikk tapt, men heldigvis startet plantesamlere å spore opp rester av gamle haveroser i Europa og således reddet disse for ettertiden. Fra 1850 var havemoten preget av mange nye pryd- og nytteplanter og haveroser fikk en viktig plass i haveanlegget på Rød Herregård.

Krevende oppgave

De overdådige prydplantningene ute og inne var veldig ressurskrevende. Midtveis i forrige århundre ble derfor den formidable haven forenklet og brakt tilbake til barokkens havemote.

Gamle og nye planter

Historiene om haven på Rød rommer mange lag og det er vanskelig å velge en bestemt tidsperiode for nyplantning. Samlingen av ca. 30 gamle og hardføre buskroser er en blanding av sorter som har vokst på Rød tidligere og sorter som er nyprodusert etter 1980.