Museumsvert Vibeke Nielsen ble fasinert av den spesielle (Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum)
Museumsvert Vibeke Nielsen er fasinert av den store gå-dukken(Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum)

En dukkehistorie

I Moss by- og industrimuseums magasin finnes mange forskjellige gjenstander. De fleste av disse er fra industrien, men vi har også hverdags- og stasgjenstander som vi har fått fra byens innbyggere. En av disse er en pikedukke som vi i fjor høst fikk av Maria Pilzer.

Dukken er gammel, og vi antar at den må være over 70 år. Fra topp til tå er dukken hele 95 cm høy og den 30 cm bred. I sin tid kunne den gå, men i dag er halsen løs. Maria forteller at hun fikk dukken av en venninne som hadde funnet den da hun ryddet etter sin mor. Moren hadde lagt den på loftet i garasjen, og der ble den liggende i mange år. Maria mener at dukken antagelig har tilhørt venninnens mor.

Da Maria overtok dukken for 15-20 år siden var den i elendig forfatning. Med kjærlighet har hun i ettertid vasket den, limt på hår og gitt den nye klær. Hjemme hos Maria har gå-dukken kun vært utstilt som en pyntegjenstand. Den har vært for spesiell og verdifull til at barnebarna har fått leke med den.

Det er lett å bli nysgjerrig på dukkens historie. Hvem var denne jenta som fikk en så fin gave, som attpåtil kunne gå? Ut ifra slitasjen, ser det i hvert fall ut til at den har blitt lekt mye med og ikke bare har stått til pynt. Skal tro hva slags klær den hadde på? I dag er gå-dukken kledd opp i nyere barneklær og sko. Endringene den har vært igjennom, forteller også en viktig historie. Slik den fremstår i dag, vitner den om at Maria har satt dukken høyt og behandlet den med stor kjærlighet.

Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum

Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum