Tumling
Tumling, foto: Mona Beate Buckholm Vattekar

Tumling

Tumling er en en liten bolle til å drikke brennevin av. Den var som oftest laget av glass eller metall, gjerne sølv slik som denne. Opprinnelig hadde tumlingen en fortykning i bunnen slik at den reiste seg opp selv om den ble satt på skrå. Men de fleste bevarte tumlinger har en liten plan bunn.

Betegnelsen tumling har trolig sammenheng med verbet tûmelen som på mellomnedertysk kan bety å rave eller vakle. Tumlinger rommer gjerne mellom 0.05 og 0,15 liter. Gjenstnaden er nå pakket ned i forbindelse med flyttinga fra det gamle administrasjonsbygget på Borgarsyssel Museum.

Gjenstandene blir kontrollert, vurdert og registrert før de starter på sin vei til Fellesmagasinet på Trollull. Vi ser fam til å få gode magasinforhold og lett tilgang til alle våre gjenstander – både fysisk og digitalt i årene som kommer. I en serie fram til jul vil vi presentere et knippe gjenstander som viser spennet i de samlingene vi har på Borgarsyssel Museum. Slik ønsker vi å involvere publikum i den spennende utviklingen museet er inne i. Les mer om ombyggingen og flytteprosessen på Borgarsyssel Museum her>>>.