Barna registrerer sine gjenstander, foto: Vidar Kristiansen

Sesongen på Borgarsyssel Museum

Med kulturminner i skolesekken til Borgarsyssel. Kollasj: Espen Nordenhaug

Med kulturminner i skolesekken til Borgarsyssel. Kollasj: Espen Nordenhaug

Kulturminner i skolesekken Søndag 23. juni, på St Hans, innledet Borgarsyssel Museum sesongen med åpning av barnas sommerutstilling «Kulturminner i skolesekken». Utstillingen er et resultat av museets opplegg i Den kulturelle skolesekken for kommunens 4.-klassinger, Kiss. Leder for Kiss, Siri Braadland Harborg, står for åpningen. Vi håper at alle de 550 elevene som har deltatt finner veien til Borgarsyssel Museum til åpninga og at de tar med seg familie og venner i sommer! I løpet av 13 dager i mai og juni har 4.-klassingene besøkt museet og lært om hva vi gjør på museet og hvordan vi tar vare på museumsgjenstandene. Hver elev har hatt med seg en gjenstand til museet som de har registrert og fotografert på samme måte som vi gjør med museets gjenstander. På våre nettsider ligger det bilder av alle gjenstandene elevene hadde med til museet, men nå stiller vi ut elevenes eget utvalg i vognskjulet på Borgarsyssel Museum. I utstillingen får vi også vite elevenes begrunnelser for hvorfor gjenstandene er viktige for dem og hvorfor de bør bevares for framtiden.
Ømus

Ømus

Barnas museumsstafett I sommer inviterer vi alle barn til å «Bli konservator» i Bærbystua: Barna får prøve seg som museumsarbeidere, og som mini-konservatorer skal de får registrere og fotografere en gjenstand på samme måte som vi gjør med museumsgjenstandene. De får bruke hvite hansker, og de får lære hvorfor vi håndterer gjenstandene så foriktig. Barna får med seg hjem utskrift av registreringsskjemaet og foto av gjenstanden de registrerte. Les mer om Barnas museumsstafett i Østfoldmuseene her >>>.   Omvisninger og aktiviteter i friluftsmuseet Hver hele time (kl. 12, 13, 14, 15 og 16) i perioden 23. juni til 18. august kan du bli med på omvisning på Borgarsyssel Museum, og lære mer om byens og Østfolds historie. I omvisningene får du mulighet til å komme inn i noen av de antikvariske bygningene og høre om de som en gang bodde der. Denne sommeren vil 1850-leiligheten i Wegner være åpen for publikum. Kan hende må barna hjelpe til med å bære vann og ved, og kanskje verten byr de voksne på en kaffe mens hun/han forteller om sagbruksarbeiderne som bodde i leiligheten på 1800-tallet.
Hilde Serine Krogstad i middelalderhagen, middelalderomvisning på Borgarsyssel, foto: Christine Lande

Hilde Serine Krogstad i middelalderhagen, middelalderomvisning på Borgarsyssel, foto: Christine Lande

Middelalderhagen I fjor sommer lanserte vi et nytt pilotprosjekt der de besøkende får oppleve digitale fortellinger, video, bilder og lyd ved hjelp av mobiltelefoner på museet. I år utvider vi tilbudet, og legger ut nærmere 50 nye punkter i middelalderhagen ved Olavskapellet. Gå på oppdagelsesferd i urtehagen og les mer om nytten de mange urtene tjente i middelalderen. Tilbudet er tilgjengelig for alle – det eneste du trenger er en smarttelefon som gir deg tilgang til internett via mobilnettet. Se eget program for Olsok på Borgarsyssel her>>> Velkommen!