Sigurd Jorsalfar på Storedal

Sigurd Jorsalfar på Storedal

Visste du at selveste kong Sigurd Jorsalfar har hatt et kort opphold på Storedal, for snart 900 år siden?

I Snorres kongesagaer står det: «Olav i Dal hed en mægtig bonde og rig mand; han boede paa Mikle i Dal i Aamord.
Han havde to børn. Hans søn hed Haakon Fauk, men hans datter Borghild; hun var den vakreste kvinde og forstandig og meget kundskabsrig.
Olav og hans børn var længe om vinteren i Borg, og Borghild var stadig i tale med kongen, og folk talte meget forskjellig om deres venskab.
Men sommeren efter fòr kong Øistein nord i landet, men Sigurd fòr øster, og vinteren efter kong Sigurd øster i landet. Han sad lange studer i Konungahella og styrkede meget den kjøbstad (…)
Borghild Olavsdatter hørte det rygte, at folk talte ilde om hende og kong Øistein om deres samtaler og venskab; da fòr hun til Borg og fastede der til jernbyrd og bar jern for denne sag og blev vel renset. Men da kong Sigurd spurgte dette, da red han paa én dag saa langt, som var to store dagsreiser, kom frem i Dal til Olav; der var han om natten. Da tog han Borghild til frille og havde hende bort med sig. Deres søn var Magnus; han ble snart sendt bort til fostring nord til Haalogaland til Vidkunn Jonsøn i Bjarkø, og der fødtes han op. Magnuns var den vakreste mand og gjorde raske fremskridt i vext og kraft (…)»

Således er kong Sigurd Jorsalfar en viktig del av Storedals historie i middelalderen.
I 1130 dør kong Sigurd 40 år gammel, og han blir gravlagt i Halvardskatedralen. Dette var starten på Magnus Sigurdssons regjeringstid – og Borgerkrigstiden bryter ut, hvorpå Magnus i 1139 lider sin harde skjebne.
Sigurds hodeskalle skal senere ha blitt murt inn i en nisje i den kongelige krypten på Akershus slott. Og dette kan sies å være en del av historien på Mikla Dal.
(I senere tid har det blitt avslørt fra en C14-datering at skallen neppe kan ha tilhørt kong Sigurd Jorsalfar)

Kong Sigurd Jorsalfarers grav i den kongelige krypten på Akershus slott