Klikk her for å komme til førstesiden
Klikk her for å lese mer om boligforholdene.
Klikk her for å lese om menneskene.
Klikk her for å lese om fritiden.
Klikk her for mediafiler.
 
Du er her: Hovedsiden > Fritiden > Utstillingene
Fritiden
"Fritid" er et moderne begrep. Ikke så å forstå at folk alltid arbeidet i det gamle bondesamfunnet. Tvert imot: I katolsk tid gikk over hundre dager i året med til høytider (disse var plassert i vinterhalvåret, da bonden hadde lite å gjøre). Kanskje er det riktigere å si at det er med industriens inntog at "arbeidet" oppstår. Det å samle arbeiderne under ett tak– i fabrikken – ga helt andre muligheter for effektivisering, standardisering, overvåkning og kontroll.
 
Arbeideren arbeidet, hans arbeid ble målt og veiet, og holdt det ikke mål var det ingen bønn. Da Karl Marx skrev om kapitalismen i industrialismens barndom, var han overbevist om at arbeiderne ville bli holdt i kapitalistenes jerngrep, og at deres levekår til en hver tid ville ligge på eksistens- minimum. I dag er det lett å se at en del av Marx’spådommer ikke holdt stikk.
 
På slutten av 1800-tallet vokste det fram fagforeninger, og til tross for stor motstand fikk de trumfet gjennom en rekke sosiale reformer. En av de aller viktigste var åttetimersdagen, som ble innført i Norge i 1919. Dermed var motsatsen til det intensive og tvangsbetonte arbeidet skapt: Fritiden, den tiden man ikke arbeidet.
 
Det betydde imidlertid ikke at arbeidsgiver var ute av bildet. Vi har sett at Borregaard sørget for sine arbeidere gjennom boligbygging, skole-og fattigvesen. De søkte også å bidra til – eller styre? – utformingen av arbeidernes fritid.
Utstillingene:

På feriehjemmet

I kolonihagen
Østfold fylkesbibliotek Østfold fylkes bildearkiv Borgarsyssel Museum